Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на всичкото отгоре този процент постоянно се увеличава. Всеки ден се изпиват повече от 2,5 милиарда чаши от тази прекрасна напитка. В тази статия ни се иска да ви запознаем с някои нови любопитни факти за кафето, които със сигурност дори и не подозирате. През 1675 година британският крал Карл II забранил всички кафенета (coffee house) в Англия, защото смятал, че събирайки се там, хората заговорничат срещу него. След тази негова постъпка много монарси по цял свят следвали примера на Карл II.

70% от кафеманиаците пият Арабика, притежаваща приятен и мек вкус, а останалите 30% пият Робуста, която е по-горчива на вкус и има 2/4 повече кофеин. Сортът Робуста е с по-ниско качество, но той е по устойчив към сушата, болестите и може да ражда два пъти повече реколта. В кафето Арабика има около 1% кофеин, а в Робуста 2%. А знаете ли, че производителите на разтворимо кафе най-често просто смесват двата сорта?

Зелените(не изпечени) кафени зърна могат да се съхраняват на сухо и прохладно място почти година и при това те почти не губят своите вкусови качества. Но пък изпечените зърна започват да губят аромата и вкуса си още на втория ден след обработката. Кафето Американо се е появило по време на Втората Световна война. Американските войници не понасяли силното европейско кафе и затова го разреждали с вода.

В Еспресото има по-малко кофеин от колкото в кафето приготвено на джезве. Казват, че еспресото е „бързо” кафе, защото машината пропуска водата под високо налягане през смлените зърна и тъй като контакта на водата с кафето е много кратък, то и кофеина е Еспресото в по-малки количества.

  • В страните където се отглежда кафе реколтата все още се събира на ръка. Един опитен събирач може да събере до 7 кошници зърна на ден, всяка от които с тегло до 100кг. Цената от своя страна е от 2$ до 10$ за кошница. След изсушаване и изпичане на зърната цената скача до 110$ за кошница.
  • Най-много кафе се пие във Финландия. На глава от населението(говорим за възрастни хора) се пада средно по пет чаши кафе дневно.
  • 1 октомври е официален ден на Кафето в Япония. Тя е третата страна в света по консумация на кафе на глава от населението.
  • Кафето съдържа около 800 ароматни съединения.
  • Разтворимото кафе е измислено през 1906 година от белгиеца… Джордж Вашингтон(не президента, а учения).

Кофеинът е в списъка със забранени вещества от Международния Олимпийски Комитет. Ако при допинг контрола се установи, че в урината на спортист се съдържа повече от 12 микрограма кофеин на литър, то той ще бъде дисквалифициран.

Кофеинът усилва действието на обезболяващите и в частност на аспирина и парацетамола. След чаша кафе киселинността в стомаха се повишава и той приема и разтваря медикаментите с много по-голяма охота.

Думата „капучино” е резултат от няколко езикови деривации(смесване на езици). Историята на термина започва още през 16 век и е свързана с монасите от ордена на капуцините, които през 1525 година играят голяма роля в завръщането на католицизма в реформирана Европа. Думата cappuccio идва от италианския и обозначава елемент от облеклото на монасите, а именно капишона им. След това се появява френската дума capuchin, която не след дълго преминава и в английския. Първото документирано споменаване на термина „капучино” отнасящ се за кафе е от 1948 година в книгата за Сан Франциско. Именно там се упомената теорията за появата на термина, а именно, че кафето е тъмно като дрехите на монаха, а бялата му косата прилича на каймака от бита сметана.