Факти за водата

1. В природата съществуват около 1330 вида вода. Те се различават по произхода си
(дъждовна, дълбоко подпочвена, от пресен сняг или ледник и т.н.), по количеството и характера на разтворените в нея вещества.
2. Измерено в кубически сантиметри морската вода съдържа 1.5 грама белтък и не малко други хранителни вещества. Учените са изчислили, че Атлантическият океан по „хранителни свойства” се оценява приблизително на 20 хиляди урожая, събирани за една година на цялата суша.
3. Средната температу

ра на повърхността на водата на световния океан е равна на 17,4 градуса, като в същото време средната температура на най-ниския слой на въздухът над световния океан е приблизително 14,4 градуса.
4. Заемайки ¾ от повърхността на земното кълбо, океанът служи като мощен и постоянен фактор за смекчаване на климата на Земята.
5. 46 % от всичката вода на Земята се намира в Тихия океан. А Атлантическия океан – 23,9%, в Индийския – 20,3%, а в Северния Ледовит – 3,7%
6. Около 70 % пт Земята е покрита с вода, но само 1% от нея е годна за пиене.
7. В най-дълбоката точка на световния океан (Марианската падина – 11034 м.) на хвърлена желязна топка ще и потрябва повече от час, за да достигне океанското дъно.
8. На планетата ни никога няма да има повече вода, отколкото има сега.
9. Ежедневно от повърхността на Земята се изпаряват 1,000,000,000,000 /трилион/ тона вода.
10. Водата е единствената субстанция, която няма аналог защото се среща в природата в три форми: твърда /лед/, течна и във вид на газ.
11. 3% от водата на Земята е прясна. По-голямата част от прясната вода на планетата се намира в замразено състояние в ледниците.
12. 66% от човешкото тяло се състои от вода.
13. Човешката кръв се състои от 83% вода.
Факти за водата14. Динята се състои от 93% вода.
15. Сухата кожа. Този проблем мъчи много хора, особено през зимните месеци. Наложено схващане е, че ако не се подсуши добре навлажнената кожа, тя ще се овлажни – това не е така, напротив така ще се задълбочи проблема. Поемането на допълнително течности също не е решение. Можете да си помогнете като обилно втривате в кожата си след къпане/миене мазен крем.
16. Водата лекува. Вместо да си капете скъпи капки за нос си направете инхалация. Горещата пара спомага да оздравеят носа, синусите, гърлото и бронхите.
17. Водата – главен източник на енергия. Водата генерира електрическа и магнитна енергия във всяка клетка – така дава сили да живеем.
18. Водата защива ДНК-то от повреждане и повишава ефективността на възстановителните му механизми – тя намалява количеството аномалии в ДНК-то.
19. Водата значително повишава ефективността на имунния механизъм на гръбначния мозък, където се формира имунната система /всички нейни механизми/, включително и ефективното противодействие на рака.
20. Водата повишава способността за усвояване на жизнено важни вещества, съдържащи се в храната.
21. Именно водата е тази, която извежда токсините през различни части на тялото.
22. Водата помага да се снижи риска от сърдечни пристъпи и инсулти.
23. Водата е и най-важният елемент от системата за охлаждане на организма и предпазване от прегряване – чрез потта.
24. Водата е необходима за ефективното производство на всичко невротрансмитери, включително и серотонина. Водата е необходима за производството на всички хормони, които мозъкът синтезира.
25. Водата повишава работоспособността, подобрява концентрацията на вниманието.
26. Водата – най-тонизиращата напитка и при това без странични ефекти.
27. Водата помага да се намалят стреса, тревогата и депресията.
28. Човешкият организъм не разполага със запаси от вода, способни да поддържат жизнените функции в условия на обезводняване. Ето защо сме длъжни на пием вода редовно и в продължение на целия ден.
Факти за водата29.Водата предизвиква блясък в очите и помага да се предотврати появата на глаукома.
30. Водата е най-доброто средство за намаляване на теглото. Когато ви се струва, че сте гладни предложете на тялото си чаша или две вода и разберете дали правилно разбирате сигналите му.

За правилното функциониране на организма и за избягването на множество заболявания трябва на ден да се приемат приблизително по 8 чаши вода. Именно толкова вода нашето тяло гъби ежедневно. Водата трябва да се пое бавно и на глътки и по чаша – две на прием, а не с литри наведнъж. Голямото количество вода погълнато за кратък период се явява стрес за организма.

Най-добре е да се пие вода 30 минути преди хранене, а след хранене поне 2 часа да не се приема.

Водата е най-разпространеният и загадъчен елемент на нашата планета. Съществува в различни състояния, притежава множество жизнено важни свойства, в това число и памет. Водата може да бъде както еликсир на живот в организма на човека, така и активен неин враг. Количеството и качеството на водата определя изключително много състоянието на нашето здраве.

В резултат на непрекъснатия обмен на веществата, организмът непрекъснато изхвърля вода – от белите дробове под формата на пара (около литър на денонощие), под формата на пот от почти три милиона пори, разположени на повърхността на кожата (също около литър); от отделителната система – около 2,5 литра. Именно заради това, организмът има нужда непрекъснато да си набавя изразходваното количество. Количеството вода, необходимо за всеки организъм, е строго индивидуално, но изследвания показват, че за всеки килограм тегло са необходими по около 40 мл. на ден. Общото количество вода, необходимо на всеки човек средно е около 4 литра на ден, имайки предвид и водата, която се съдържа в плодовете и зеленчуците, както и в други продукти.

Най-добрата вода за пиене е от природата – чисти извори, с вода, богата на кислород и полезни микроелементи. Но често ни се налага да ползваме вода от водопроводите, която често бива преварявана преди употреба. Просто преварената вода е мъртва – тя губи много полезни свойства и минерали, а тези, които са останали, са видоизменени.

Как е правилно да пием вода?
Да се пие често и по малко (пиенето на много вода наведнъж води до претоварване на организма, в частност на бъбреците и сърцето);
Да не се пие наведнъж, а на глътки. Най-полезно е на малки глътки, като се всяка се задържа по няколко секунди във устата. Често, при силна жажда изпиваме по много вода наведнъж и не усещаме засищане. Това е така, защото не успяваме да усвоим водата. Тялото ни получава повече вода, отколкото му е необходимо и отново следва претоварване на органите. Така че, пийте без да бързате.
Най-полезно е да се пие вода при ставането сутрин. Може да се изпие чаша вода, около половин час преди закуската с малко лимон и мед. Тази вода промива стомаха и го подготвя към приемането на храна.
Вечер, преди лягане, също е полезно да се пие по чаша вода, с мед и лимон. Тази напитка чисти организма по време на сън, а всички токсини се отделят сутрин.
Вреден е приемът на много вода по време на ядене, както и по време на спортуване.

Водата е най-важното питателно средство от всички, които са необходими на организма:
• Без вода няма живот.
• Недостигът й първо забавя, а след това убива някои функции на организма.
• Тя е основен източник на енергия за тялото.
• Водата защитава ДНК от повреди и увеличава ефективността на възстановителните процеси, намалява количеството на аномалиите в ДНК.
• Тя е разтворител на всичките нутриенти, витамини и минерали. Поддържа процесите на метаболизъм и усвояване.
• Повишава способността на организма да усвоява жизненонеобходимите му вещества, съдържащи се в храната.
• Осигурява придвижването на всички вещества в организма.
• Повишава способностите на червените кръвни телца да натрупва кислород в белите дробове.
• Проникващата в клетката вода я снабдява с кислород и пренася обработените газове към белите дробове, за да се изхвърлят от организма.
• Извежда токсичните отпадъци от различните части на организма и ги доставя в черния дроб и бъбреците за окончателното им изхвърляне.
• Служи за основен смазващ материал в ставите, предотвратява артритите и болките в кръста.
• Тя е най-доброто меко слабително.
• Предпазва артериите от запушване.
• Това е най-важният елемент в системата на охлаждане и отопление на тялото.
• Необходима е за ефективното производство на всички невротрансмитери, включително серотонина.
• Водата е необходима за производството на всички произвеждани хормони, дори на мелатонина.
• Предотвратява разстройства, свързани с дефицит на вниманието при децата и възрастните.
• Подобрява работоспособността, повишава вниманието. Това е най-добрата тонизираща напитка, без странични ефекти.
• Предотвратява стреса, тревогата и депресията. Възстановява нормалния сън. Помага при умора, дава енергия. Прави кожата гладка и предотвратява стареенето.
• Предотвратява глаукомата.
• Нормализира кръвотворната система на костния мозък.
• Водата е абсолютно необходима за повишаване ефективността на имунната система при изменение на климатичните условия, както и при борба с инфекциите и образуването на ракови клетки.
• Разрежда кръвта и не й позволява да се съсирва.
• Намалява предменструалните болки и топлите вълни.
• Обезводняването спира производството на полови хормони и се явява една от главните причини за импотентността.
• Водата е най-доброто средство за намаляване на теглото.
• Обезводняването води до натрупване на множество токсични вещества в тъканите, мастните натрупвания, ставите, бъбреците, черния дроб, мозъка и кожата.
• Водата намалява честотата на пристъпите на гадене при бременните.
Човешкият организъм не притежава резерв от вода, способен да поддържа жизнеността в условията на обезводняване. Ето защо е необходимо да се пие вода през целия ден.